joi, 6 octombrie 2011

Jurnal de vacanță

Pun pariu că o să credeți că m-am țăcănit cu totul...Cum să scriu o asemenea postare taman în octombrie? Noroc ca mai e totuși vreme bună, deci mai am o urmă de scuză. Pe de altă parte, intenționat am amânat un pic postarea asta pentru începutul lui octombrie pentru că acum, cel mai probabil, toată lumea a intrat definitiv în pâine pe anul ăsta și vacanța nu e decât un vis frumos și mult prea îndepărtat. Dar ce-ați zice să ne amintim un pic de vacanță? Pentru asta, m-am gândit să vă arăt ce am pus eu în bagaj în materie de îngrijire și machiaj și ce concluzii am tras din experiența asta. 

Mai întâi, un pic despre vacanță în sine: am fost în Turcia, la Kusadasi pentru luna (de fapt săptămâna) de miere, a fost pentru prima dată când ne-am petrecut vacanța în această țară și a fost pur și simplu incredibil. Ne-am plimbat o gramadă, am bifat obiective turistice, ne-am bălăcit, ne-am și bronzat un pic, per total, o vacanță foarte reușită. 

Cât privește arsenalul de cosmetice, de data asta am tăiat în carne vie, nu am luat decât esențialul esențialului, la dorința proaspătului soț, care a venit cu argumentul că tot timpul car prea multe după mine și nu le folosesc. Ceva dreptate avea și el, mi s-a întâmplat de multe ori să iau de acasă mult mai multe produse decât am folosit efectiv, așa că m-am concentrat să aleg exact acele produse fără de care nu pot trăi. 

Când am făcut bagajul am inclus din start, printre altele loțiune cu SPF ridicat (dermatologul ne-a sfătuit să nu stăm la soare fără să ne dăm înainte cu loțiune cu SPF cel puțin 30), dar și o loțiune după plajă pe care am descoperit-o acum ceva ani și care ne-a salvat pielea la propriu. Dar mai bine las pozele să vorbească, după care fac și eu comentariu pe text:


Mai sus sunt toate produsele de îngrijire pe care le-am considerat utile: servețele intime, șervețele demachiante, loțiune SPF 50 de la Gerovital Sunt, balsam după plajă de la Gerocossen (mă oftic de nu mai pot că am văzut că au schimbat ambalajul și, o dată cu el, și gama, astfel că balsamul ăsta nu se mai găsește), cremă contur ochi și buze, săpun (am eu piticul ăsta, să fiu sigură că avem săpun, că deh, nu mergem în civilizație, la un hotel cu toate facilitățile), cremă de față de la Elmiplant, apă termală variantă travel size, gel de duș cu particule exfoliante, șampon pentru scalp iritat, spumă demachiană și șampon uscat. 

Ce am folosit intensiv? 

1. Apa termală:la peste 30 de grade si aproape tot atâtea noaptea, apa termală ținută la frigider e de-a dreptul mană cerească.

2. Crema ultraprotectoare cu SPF 50 de la Gerovital Sun. Am luat 2 tuburi, e destul de mic unul (50 de grame parcă), am dat aproape 50 de lei pe ele, însă măcar știu că n-am fost inconștienți să ne expunem fără niciun fel de protecție și că, până la urmă, poate ne-am ținut departe de riscul de a face cancer de piele. Crema asta m-a convins definitiv, este my all time favourite în materie de creme de soare și proba supremă a fost în momentul în care stateam în plin soare (bine, cu pălărie, ochelari de soare și tot tacâmul) la 40 de grade (nu de plăcere ci pentru că efectiv nu aveai unde să te retragi la umbră) și nu simțeam că îmi ia foc pielea. E o senzație tare ciudată, efectiv simți că te prăjești sub soarele Turciei (pe bune dacă nu cred că ala chiar arde mai tare), am experimentat-o fără voie și după aia SPF-ul 50 a devenit idolul nostru în viață. Până la urmă, o cremă care chiar simți că te protejează îți dă de fapt libertatea de a te bucura de soare, de locul în care ești, de peisaje, companie, oameni și locuri fără teama că vei suferi mai târziu. Mai mult, crema este rezistentă la apă, ce mai, preferata mea declarată. Balsamul după plajă, cel care în alți ani ne era mai aproape decât haina, vorba aia, a fost destul de neglijat, l-am folosit, dar nu prea mult, pentru că nu ne-am ars deloc. Nici nu ne-am întors tuci de bronzați, dar nu ăsta a fost scopul.

3. Gelul de duș Bourjois. L-am folosit în alternanță cu gelul de duș de la hotel (ca să vedeți ce amuzantă sunt: eu mă temeam că oamenii ăia n-au săpun și, când colo, aveau de toate în baia aia, de la cască de duș până la telefon, and everything in between) pentru că uneori era prea dur pentru pielea și așa traumatizată de expunerea la soare (cu tot cu protecția aferentă). Recunosc că data viitoare o să mă gândesc un pic mai bine, cel mai probabil o să aleg un gel de duș cremos.

4. Spuma demachiantă Clinique. Primită cadou de la o prietenă, varianta asta travel a fost pur și simplu perfectă. Am folosit-o zilnic, chiar și dacă nu mă machiam, curăță extraordinar (urmează și review), inclusiv rimelul și încă mai am din ea, probabil mă va însoți în următoarea deplasare.

5. Crema de ochi și de față. Adevărul e că am simțit pe pielea mea cum usucă soarele tenul, așa că am fost practic obligată să folosesc cele două creme, altfel mă ținea față. Poate n-ar trebui să dau vina doar pe soare, au mai fost vinovați și apa de piscină, vântul și poate chiar nivelul de umiditate (deși aerul era tare moale acolo și implicit și umiditatea era mare). Nu mai plec nicăieri fără crema de față și cea de ochi, n-am de unde ști cum reacționează tenul meu la schimbări de mediu și climat.

Am folosit mai puțin șamponul lichid (asta nu pentru că am stat nespălată, ci pur și simplu pentru că îl alternam cu cel de la hotel, care era un pic mai blând pentru spălarea de două ori pe zi, n-am rezistat să stau cu clorul ăla în păr mai mult de câteva ore) și șervețelele umede (cele intime și cele demachiante) și absolut deloc șamponul uscat (inutil, dacă de două-trei ori pe zi eram sub duș) și săpunul (am nimerit totuși în civilizație).

Ce-aș face data viitoare când plec undeva? Mi-aș lua un gel de duș cremos, nu unul exfoliant, un șampon mai blând și, în funcție de situație, mai multe variante pentru demachiere.


Acum începe distracția, la produsele de machiaj. În zilele în care am avut programate excursii am ales să mă machiez semi-ca la carte, n-am apelat la make up doar când am știut clar că o să mă bălăcesc toată ziua la piscina sau aqua park. Așa că n-au scăpat fondul de ten, pudra, corectorul (pe alocuri), creioanele de ochi, quad-ul Sephora, trio-ul Seventeen, rimelul și glossul de la Avon (din principiu nu mă dau în vânt după produsele de buze, deși ar trebui, dar am zis să fac un efort). Nu m-am atins de balsamul de buze, de blush, de fardul No. 7, de glossul Max Factor sau de trusa No. 7. Am zis că nu are sens să car pensulele după mine (v-am tot amenințat că vi le arăt în toată splendoarea lor, urmează și asta), cine știe unde ajungem (da, poate ar trebui să am mai multă încredere, cel puțin în hotelurile turcești). Ce am învățat din experiența asta e că trebuie alese fix acele culori și combinații pe care mă bazez de obicei, în vacanță ai nevoie de rapiditate și eficiență, nu de experimente. 

Și acum, să trecem la partea cea mai frumoasă a unei vacanțe: suvenirele pe care le aducem cu noi, în cazul acesta, shoppingul de make-up. Am rămas un pic dezamăgită de ofertă, dar până la urmă, atâta timp cât n-am ajuns decât într-o stațiune turistică, am încercat să profit cât am putut de ce era disponibil. Așa că m-am întors acasă cu următoarele, la categoria îngrijire:


1. Set format din șampon pentru volum și sampon pentru păr gras. Șamponul de volum era bonus, l-am luat pe cel pentru păr gras sperând că îmi poate ameliora problema. Amândouă sunt încă în teste.

2. Șampon cu ulei de măsline. Luat din fix aceleași considerente. Încă nu am ajuns la o concluzie.

3. Plasturi pentru puncte negre. Mărturisesc că mi-am cam prins urechile cu ei, nu sunt foarte buni, așa că acasă am dat iama în DM pentru echivalentul nemțesc. O să le mai dau însă o șansă înainte să pupe gunoiul.

La categoria make-up și nails:


Da, ați văzut bine, toate produsele sunt Flormar, din moment ce Flormar e firmă turcească. Am ales 3 oje, un auriu, un roșu rubiniu și un negru, un spray pentru uscare rapidă a unghiilor și o trusă de farduri, pe care efectiv o ador și mi-o doresc încă de când am aflat că există. Ca preț, am ieșit un picuț mai bine decât dacă le-aș fi luat din România (trusa a fost de exemplu, cu 10 lei mai ieftină decât la standurile Flormar iar ojele, în jur de 4-5 lei, când la noi sunt cel puțin 7 lei).

Voi ce ați pus în bagaj în materie de make-up și îngrijire? Ce produse nu puteți lăsa acasă? Cu ce suvenire cosmetice v-ați întors din locurile pe unde v-ați plimbat?

Aștept cu drag părerile, ideile și sugestiile voastre și, pe final, vă las cu priveliștea de care am avut parte pe toată durata sejurului:


2 comentarii: