Mai nou mă manifest şi pe blog la fel ca în viaţa reală: îmi place mai mult să stau şi să ascult decât să spun ceva. Bineînţeles, tăcerea mea e şi rezultatul lipsei de timp, de energie şi de inspiraţie, care mă vizitează pe rând. Dar, ca să îmi continui ideea, de urmărit vă urmăresc pe toate, lista mea de must read se lungeşte dacă nu în fiecare zi măcar tot la două zile, însă de scris n-am mai scris de nu mai ştiu când. Şi nu îmi place. Daaar, voi abuza de funcţia de programare a postărilor, mai ales că am o grămadă de idei pentru review-uri. Pentră că da, mi-am făcut blogul ca să ajut, ca să informez, asta ca să îi răspund lui Joice la ce a scris aici, lucruri pentru care îi dau dreptate.
Deci eram la curent cu tag-ul My make-up story, chiar mi-a plăcut din prima şi vroiam să-l fac şi eu, de la mine putere, dacă nu m-a băgat nimeni în seamă şi nu m-a tag-uit. Se pare că m-am înşelat însă pentru că am primit tag-ul de la Mya Beauty, un blog pe care nu îl ştiam până acum dar pe care îl voi citi din scoarţă în scoarţă. M-a emoţionat un pic tag-ul, simpla intenţie contează de cele mai multe ori şi probabil că Mya îmi urmăreşte blogul de ceva timp, astfel că ar fi nepoliticos din partea mea să nu onorez tag-ul. Să începem:
1. Ce vârstă aveai când ai început să te machiezi?
Până prin clasa a 8-a nu cred că am pus pe faţă mai mult decât balsam de buze şi eventual corector, mai ales că n-am fost scutită de problemele cauzate de acnee. Chiar am o amintire foarte funny cu o colegă nu tocmai drăguţă care a confundat corectorul sub formă de stick cu rujul şi l-a aplicat cu încredere, bineînţeles, fără să ceară voie. L-a luat pur şi simplu de pe bancă şi repede repede s-a dat cu el pe buze. Şi-a primit singură pedeapsa...
Oricum, prin liceu am avansat şi am început să folosesc într-o primă fază rimel şi corector şi apoi şi fond de ten. Treptat treptat am trecut şi la farduri de ochi, creioane, pudre şi de atunci nu m-am mai oprit nici acum, când sunt un mic make up obsessed. N-am fost în niciun fel precoce în ceea ce priveşte machiajul, dar mă consolez cu gândul că ăsta nu e singurul lucru pe care l-am făcut exact când a trebuit.
2. Cum ai devenit pasionată de make-up?
Încet, dar sigur. Sunt omul pasiunilor de durată, de orice natură ar fi ele, aşa că relaţia mea cu machiajul este una solidă. Totuşi, mă gândesc uneori că nu sunt atât de bună pe cât aş putea să fiu, sunt mereu perfecţionistă şi mereu e loc de mai bine. Mai ales când văd că sunt fete mai tinere şi care se mişcă mult mai bine. Asta mă face să mă ambiţionez să devin şi eu mai bună. Invidia nu are loc în vocabularul meu, doar admiraţia pentru ceea ce fac ele şi pentru faptul că reprezintă un model de la care am mereu de învăţat. Dar ca să răspund la întrebare, le-am făcut pe toate: am frecventat forumuri, am admirat operele altor fete, am stat pe youtube, am încercat pe propria persoană, am stat şi am meditat, m-am informat, mi-am făcut blog. Şi tot simt uneori că pot face mai mult. Dar atâta timp cât mă străduiesc, nu pot decât să avansez, nu-i aşa? Oricum, machiajul e ceva la care nu voi renunţa probabil niciodată.
3. Care sunt câteva din firmele tale preferate?
Dacă aş zice că am firme preferate, ar însemna să nu fiu chiar sinceră. Îmi plac până la obsesie anumite produse de la anumite firme, dar nu cred că pot spune că am o firmă preferată atâta timp cât sunt conştientă că nu cunosc toate gamele şi toate produsele. Dar există totuşi firme care îmi atrag atenţia oricând şi la orice oră: Maybelline, la partea cu fonduri de ten şi rimel, Max Factor, din principiu, Seventeen, pentru fardurile minunate, Bourjois, Nyx, la fel, din principiu. Mai nou, se adaugă la listă 17, firmă ce aparţine de Boots, No.7, Collection 2000, Models Own, Barry M, Essence, Catrice and so on. Nu am pic de stofă de snob astfel că Mac, Dior, Estee Lauder, Channel sau alte asemenea nu îmi provoacă decât tresăriri de scurtă durată şi extreeem de rar obsesii, datorate în principiu unei culori, cel mai adesea de fard, sau unei texturi. Ar însemna să fiu ipocrită dacă aş afirma că nu mi le-aş cumpăra dacă mi le-aş permite on a daily basis, însă sunt de părere că nu îţi trebuie neapărat produse high-end pentru a arăta de la rezonabil în sus.
4. Ce înseamnă make-up-ul pentru tine?
Micul meu secret care mă face să mă simt mai sigură pe mine, care îmi poate ridica moralul şi schimba starea de spirit şi care îmi permite să mă uit cu încredere în orice oglindă pe care o întâlnesc. Sau, şi mai bine, să mă uit în oglindă la modul admirativ, să îmi placă ceea ce văd.
În acelaşi timp, privesc make-up-ul şi ca pe o pasiune de durată, ca un hobby care îmi permite să devin mai bună, o preocupare care mă relaxează şi nu mă lasă să cad în rutină şi în plictiseală. În plus, cine poate rămâne rece la curcubeul de culori şi la multitudinea de tehnici, idei, procedee?
Bineînţeles, make-up-ul este şi o artă. Citeam undeva că machiajul este singurul tip de artă pe care îl porţi pe faţă şi pe care îl poţi şterge seara sau dacă nu a ieşit bine. Undă verde pentru experimentele menite să ne ajute să ne găsim personalitatea în machiaj, nu?
5. Dacă ai putea să porţi doar 4 produse pe faţă, care ar fi acestea?
În mod clar, fond de ten, rimel, fard de ochi. Al patrulea loc e relativ deschis propunerilor: poate creion de ochi, blush, balsam de buze/ruj...
6. Ce-ţi place cel mai mult la make-up?
Faptul că are puterea de a-ţi schimba starea de spirit, de a-ţi da mai multă încredere şi faptul că este un domeniu atât de vast încât cu greu poţi spune că te plictiseşte. Faptul că poţi experimenta şi poţi face ceva diferit în fiecare zi. Faptul că există atââât de multe opţiuni şi în ceea ce priveşte produsele dar şi culorile. Numai să nu vrei nu îţi găseşti ceva să ţi se potrivească şi să îţi stea bine.
7. Care este părerea ta în legătură cu firmele high-end vs. firmele low end?
Dincolo de latura financiară, cred că, până la urmă, totul se rezumă la alegerea personală şi la ceea ce ţi se potriveşte. Se poate foarte bine ca un fond de ten de 20 de lei să ţi se potrivească mănuşă iar unul de 200 să îţi provoace alergii, la fel cum şi un fard de firmă cu renume să nu te avatajeze deloc şi să ai în colecţie ceva mult mai ieftin dar care să îţi stea mai bine. Până la urmă calea de aur este cea de mijloc. Gustul, modul în care ceva ţi se potriveşte şi, nu în ultimul rând, posibilităţile financiare, sunt şi ele nişte elemente demne de luat în seamă. Fiecare e liber să aleagă ceea ce vrea, atâta timp cât alege cu gust şi i se potriveşte alegerea făcută. Mai mult, niciodată nu e bine să porneşti la drum cu idei preconcepute, pentru că mereu pot apărea surprize de unde nu te aştepţi. Şi bune şi rele.
8. Ce sfaturi ai da unui începător?
Nu sunt convinsă că am ajuns în punctul în care să pot da sfaturi, pentru că învăţ ceva nou în fiecare zi, dar ideea este că informarea şi experimentatul sunt cele mai importante din punctul meu de vedere. Numai cine nu vrea nu se informează în era tehnologiei şi a informaţiei, după cum numai cine nu e deschis la nou nu experimentează. Există fete cu un talent nativ la machiaj, după cum există şi fete care trebuie să pună osul la treabă pentru a obţine ceva acceptabil. Cred că de la fiecare se poate învăţa ceva, chiar şi din dezastre sau încercări nereuşite.
Însă ceea ce i-aş spune oricui este să nu exagereze: în machiaj less is more întotdeauna, fără excepţie. Şi nu în ultimul rând, fiecare trebuie să îşi găsească stilul pentru că ceea ce mă avantajează pe mine s-ar putea să îi stea aiurea altcuiva.
9.Ce make-up trend n-ai reuşit niciodată să înţelegi?
Tipul de machiaj folosit pe catwalk mi se pare uneori cel puţin ciudat, însă îmi dau seama că face parte dintr-un concept, împreună cu hainele şi coafura. Trendurile nu sunt legi imuabile, aşa că prefer să aleg ce ştiu că ma avantajează. Mai degrabă, ceea ce n-am reuşit să înţeleg niciodată este de ce unele fete persistă în greşeli crunte de machiaj şi aleg ceva care nu le avantajează şi de ce unele se încăpăţânează să respecte trendul mai ceva ca pe litera legii. Totul trebuie luat cum grano salis, fără a sări calul şi fără a uita că în primul şi în primul rând trebuie respectat materialul clientului, adică ceea ce are de oferit fiecare fizionomie, cea personală sau a altcuiva.
10. Ce crezi despre comunitatea de beauty de pe Youtube/ Blogspot?
Că, în latura ei de elită, reprezintă o sursă inestimabilă de informaţie, mereu accesibilă oricui vrea să se perfecţioneze. Pe partea cealaltă, cred că există o grămadă de buruieni, adică foarte multe fete care şi-au făcut cont/blog din plictiseală. Dar şi ele au rostul lor, pentru că reprezintă o mostră de aşa nu. Oricum ar fi, este admirabil că există şi mai ales, că are în componenţă atâtea fete talentate.
Nu voi pasa tag-ul mai departe pentru că nu cred că mai există multe fete care să nu-l fi făcut. Dacă însă mai sunt, le invit să răspundă şi ele invitaţiei şi să împărtăşească cu noi povestea lor de dragoste cu machiajul.